27 Temmuz 2011 Çarşamba

Özgüven arttırma yolları


Özgüven kişide bulunması gereken önemli bir özelliktir. Bu zorlu yaşamda zorluklarda mücadele etmemizi ve dayanma gücümüzü arttır. Özgüven insana güç verir daha fazla çabalamaya, daha zor güçlüklerle başa çıkmaya ve elde ettiğimiz başarılardan keyif almamızı sağlar.
Yaşamanıza bağlı olarak başka insanlar veya çevremizdeki olaylar kendimize olan özgüvenimizi arttırır veya azaltır. Yaşama özgüvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunu sürdürmek önemlidir. Ancak, aşırı bir güven duygusu ile hareket ederek kendimizi ve diğer insanları tedirgin etme riskini de almamak gerekir.
Özgüvenimiz olmadığında karşımıza çıkacak engelleri aşabilme yeteneğimiz olup olmadığından şüphe ederiz. Gerekli olan bilgi ve beceriye sahip olduğumuzu bildiğimiz halde endişe ve huzursuzluğa kapılırız.
Ancak bunun normali makbuldür, aşırı bir güven duygusu içinde davrandığımızda; sınırlarımız olduğunu kabul etmek istemeyiz, yeteneklerimiz hakkında gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırız. Üzerimize aşırı iş yükü alırız, böylece her zaman iyi iş yapamayız. En iyiyi bizim bildiğimizi düşünürüz, önerileri göz ardı ederiz, bize yardım etmek isteyenleri de genellikle reddederiz.
Olması gereken düzeyde bir özgüvene sahip bulunduğumuzda ise; en iyi için çaba göstereceğimizi ve kabul edilebilir bir sonuç ortaya koyacağımızı bilerek işleri ele alırız. Bir işi yapamadığımızda mazeret üretmek yerine yeniden denemeye başlarız. İlk seferinde tümüyle doğru olarak anlamadığımız ya da yapamadığımız bir işin dünyanın sonu anlamına gelmediğini biliriz. Hatalarımızı dert etmek yerine onlardan ders almasını becerebiliriz. Bir çok durumla ve sorunla daha iyi baş edebiliriz.
Ulaşmak istediğimiz hedeflerimizin peşinden giderken özgüven bize güç verir. Başarılarımızla doyum ve rahatlık hissetmemize izin verir. Özgüvenimizin güçlü olması durumunda başarı bize doğal ve doğru gelir.
Birçoğumuz, belirli zamanlarda, belirli insanlarla karşılaştığımızda kendimizi yeterince özgüvenli hissetsekte bazı durumlarda bu özgüveni yitiririz.
Bunun için kendimize şu soruları sormalıyız ve mümkün olduğunca dürüst cevaplar vermeliyiz.
Karşısında özgüvenimizin en yüksek olduğunu düşündüğümüz insanlar kimlerdir? Neden?

Onlar, bize özgüvenimizi artıracak ne söylüyorlar veya ne yapıyorlar?
Kendimize en çok güvendiğimiz zamanlar hangileridir? Yeteneklerimizden emin olduğumuz ve kendimizi en rahat hissettiğimiz durumlar nelerdir?

Ne zaman kendimize olan güvenimizin en düşük olduğunu hissediyoruz?
Özgüvenimizi azaltanlar nelerdir? Hangi insanlar ve hangi durumlar bizim kendimizi güvensiz hissetmemize neden oluyor? Söylenen ya da yapılanlar nelerdir?
Bu sorulara cevap verirken hazır olmadığınız yeni durumlardan ya da kıyafetinizin ve dış görünümünüzün iyi olduğu zamanlardan söz edebilirsiniz. Özgüven, çoğunlukla, kendimizi nasıl hazırladığımız ve kendimizi nasıl gördüğümüz ile ilgilidir. Özgüven gelip giden, azalıp artan bir duygudur. Bazı günler kendimizi diğer günlere göre daha güvenli ve güçlü hissederiz. Bazı günlerde de kendimizi arkadaşlarımızın yanında yetersiz hissederiz veya kendi yeteneklerimizi sürekli olarak onlarınki ile kıyasladığımız durumlar yaşarız.
Özgüvenimizin zayıfladığı durumlarda yapabileceğimiz ilk iş, hiç kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmektir. Belki, başka insanların sizin sahip olmadığınız becerileri vardır. Ancak, siz de büyük olasılıkla onların yapamadığı bazı şeyleri yapabiliyorsunuz.
Özellikle, onlarla rekabet edebileceğiniz alanlarda kendi yeteneklerinizi geliştirmeye odaklanın. Tüm yapabileceklerinizi aklınıza getirin, yapamayacaklarınız için fazlaca endişelenmeyin, onlara takılıp kalmayın.
Olumsuzlukları mümkün oluğunca düşünmeyin yapabileceğiz şeylere odaklanın sonuç olarak hepimiz birer insanız, bazı insanların yetenekleri sizden üstün olabilir onun 1 saatte yapabildiğini siz 3 saatte yapabilirsiniz
Özgüveni artırmanın iyi bir yolu, yaşamdaki başarılarımızı hatırlamaktır. Sahip olduğumuz tüm yeteneklerimizi, iyi kullandığımız becerilerimizi aklımıza getirelim ve güvenli davranarak kazançlı çıktığımız zamanları hatırlayalım.
Eğer, siz de özgüveninizi kazanmak ve geliştirmek istiyorsanız, yeteneklerinize önem verin ve kabuğunuzdan çıkın. Daha rahat ve girişken davranmayı öğrenin. Fikirlerinizi daha sesli ifade edin. Sorumluluklar alın. İş yaşamınızda karar alma süreçlerinde ve uygulamalarda daha aktif olarak kendinizi ön plana çıkartın. Enerjik olmak için bu tür insanları kendinize örnek alın. Cesaretli olun, hata yapmaktan korkmayın. Başarısızlıkların da birer ders olduğunu ya da başarı yolunda küçük mola aralıkları olduğunu düşünün. Elde ettiğiniz her başarıyla özgüveninizin daha fazla arttığını göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder